Lysbakken og kapitalismen

Som dei fleste sikkert har skjønt, er ikkje eg akkurat ein «kjempefan» av sosialismen/kommunismen. Eg deler mange sosialistars syn på ein del sosiale hensyn til fattige (men utan det «obligatoriske» kapitalisthatet), og deira syn på pornografien. Men det er ein ting som eg har bitt merke i, spesielt etter Audun Lysbakkens uttalingar om børsen og privatkapitalen. Han uttale mellom anna på tabloid at «hvis eiendomsretten står i veien for demokratiet, er det demokratiet som skal gå foran.» Før eg kommenterer dette meir inngåande, vil eg berre understreke at dersom vi slår saman sv, rv og andre kommunistparti, så får vi rundt 10-11% av stemmene. Altså er ikkje demokratiet einig med Lysbakken. Men over til noko anna.

Det Lysbakken ikkje har fått med seg i sine forsøk på å karikatere «kapitalistane» som «vonde svin», er kva kapitalismen eigentleg er. I tabloid på tv2, 29. november, som eg viste til oppfor, var Lysbakken til debatt med Siv Jensen, og la ut om kor fantastisk marxismen og kommunismen er, og kor grusom kapitalismen er. Mellom anna nemnte han Union i Skien og Røkke. Lysbakken sa at han var imot å leggje ned lønnsame bedrifter, men var det ikkje slik at Norske Skog tapte ca. 200 mill. dagleg på denne?

Og kva med Røkke? Er han eigentleg ein verkeleg kapitalist? Med hans luksus-forbruk forbryt han seg eigentleg mot nokre av kapitalismens hovudteser. Men til tema: Det morosamme er at kvar gong Siv Jensen nemnte at vi ikkje har eitt døme på at slike samfunn har vore vellukka (for andre enn dei styrande), så sa han heilt tida at han aldri har samanlikna seg med desse. Kan han ikkje sin historie? Når du ærklærer deg som marxist, så har du samanlikna deg med desse, og sjølv om han prater aldri så mykje om å «avskaffe fattigdomen» (sic) så hjelper ikkje det at marxismen har i seg kimen til undertrykking. Vidare viser han at han ikkje veit kva kapitalisme er. Kapitalismen er nok ikkje perfekt, men det er det best fungerande vi har. Her kan det vere på sin plass å linke til eit intervju med Paul Chaffey, tidlegare stortingsrepresentant for SV. Her er eit utdrag:

Om noen virkelig er feid over ende av høyrebølgen, må det være Chaffey.– Eller?

– Jo da, jeg har skiftet noen standpunkt. Men verden har også forandret seg. Og når sant skal sies, har jeg aldri vært noen tilhenger av statsstyrt planøkonomi. Historien har levert nok av eksempler på at det ikke fungerer. Det finnes ingen alternativer til kapitalismen som økonomisk system, sier Paul Chaffey til Dagbladet.

– Så virkeligheten som møtte deg da du forlot Stortinget og begynte i Statoil forandret deg?

– Før var jeg nok veldig fokusert på selve fordelingspolitikken. I dag er jeg mer opptatt av at vi må skape verdier så det faktisk er noe å fordele. Men når sant skal sies, så skiftet jeg mening ofte mens jeg var stortingsrepresentant også jeg, humrer Chaffey.

Problemet er at Lysbakken ikkje veit kva kapitalisme er. Først, kapital. Det betyr «formue, midel; pengesum; produksjonsmiddel». Kapitalisme betyr «økonomisk system med høgt utvikla produksjonsteknikk og privatåtte produksjonsmiddel».

Det SV reagerer mot, er som oftast ikkje kapitalisme. Sjå mellom anna på Vollevik. Er han ein kapitalist? Vel, eigentleg ikkje. Han har skapt masse kapital, men så har han også eit luksusforbruk som ikkje er typisk for kapitalismen. Det same kan vi seie om Stordalen. Ein «ekte kapitalist» — mellom anna Olav Thon — er ein person som lever nøysomt og nøkternt, som tar ut lite løn, og som investerer det han eig i selskapet sitt. Dei tar ofte store riskar, jmf. Røkke.

Men, som sagt, dette går jo imot sosialismen, der ein skal sitte på ræva og få «det vi treng», ut frå den kaka som ingen gidd å produsere.

Så konklusjonen min blir: eit kommunistisk system er som ein bank utan pengar som likevel skal fordele alt dei har til alle, og fattigdomen skal «forsvinne». Problemet er at det sosialistiske/kommunistiske fattigdomsbegrepet er heilt knytt opp til fordelingsprinsippet og likskapsprinsippet. Sjølv om folk har som dei klarar seg, så er dei «fattige» så lenge nokon har meire enn dei. Eit klart døme på dette er det latterlege forslaget om å gje 300 000 i året til sosialklientar.

— Kjetil Kringlebotten

Advertisements

One thought on “Lysbakken og kapitalismen

 1. Det finnes nok en del myter om SV (noen svarer sikkert til virkeligheten også) og ditt innlegg er rikt på mange av dem.

  Problemet med kommunismen og østblokklandene var ikke at de hadde en sosialistisk økonomi, men at de var totalitære og udemokratiske. “Folket” som skulle eie produksjonsmidelene ble i prinsippet partieliten og den demokratiske kontrollen med politikken ble i praksis til tankekontroll, KGB og et autoritært samfunn. Det var det vi i mesten reagerte mest for.

  SV er ikke imot privat eiendomsrett, men mener at kapitalismen, som du selv skriver, slett ikke er perfekt, og derfor må underlegges politisk styring og omfordeling, fordi de misbrukene du også skriver om, vil florere og forsterkes uten politisk kontroll.

  Høyres tanke om å skape før og dele slo de selv hull på i forrige regjeringsperiode. Det ble skapt masse, men pengene havnet i næringslivet og hos private forbrukere, mens det offentlige slet med presset og elendig økonomi. Det er slikt SV vil rette på, å flytte penger fra det som bare noen eier, til det som vi eier sammen.

  Tenk så flott hvis overskuddet i en bedrift ikke bare gikk til de få som satt som eiere, men i større grad til de arbeiderne som hadde vært med å skape det. Og hvorfor er det sånn at private eierinteresser med nødvendighet vil gjøre en bedrift mer lønnsom enn staten? Den grunnleggende forskjellen er hvor overskuddet havner og hvem som får makten.

  Jeg er pragmatisk sosialist. Det vil si at siden sosialisme uten totalitært styre ennå ikke er utprøvd, må vi lære mens vi lever. Denne regjeringsperioden er en god start på det, akkurat som forrige stortingsperiode sparket meg fra sentrum over til de røde så jeg nok blir sittende der en stund!

  – Hilsen en ikke-lenger-skapsosialist!–>

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s