Herrens openberringsdag

I dag er det Herrens openberringsdag, Epifania Domini, i Den katolske kyrkja, og julaftan for Den ortodokse kyrkja.

Les erkebiskop Gabriel sin Julebodskap til dei ortodokse i Noreg her. Tekstane for Herrens openberringsdag er Jes 60:1-6, Ef 3:2-3a.5-6 og Matt 2:1-12. Eg vil ikkje sitere tekstane (men anbefaler å lese dei). Det eg vil sitere, derimot, er noko Erling Rimehaug skreiv om openberringsdagen for to år sidan, 6.1.2005:

Vannvelsignelse. I oldkirken var dette dagen da dåpskandidatene etter 40 dagers faste (det er opprinnelsen til advent), med lys i hendene gikk mot bassenget der de skulle gå under i dåpsvannet, for å stige opp som nye skapninger – neophyter. Det er for lengst slutt på denne dåpspraksisen. Men fortsatt står lys og vann sentralt i markeringen av dagen. Et av høydepunktene er velsignelsen av vannet. Den 6. januar skal for øvrig ha blitt valgt fordi det var dagen for en gammel egyptisk vannfest – akkurat som man her i nord valgte 25. desember for å konkurrere ut vinterblotet.
I Bibelen har vann en dobbelt symbolsk betydning. Det brukes for å beskrive det livgivende og rensende. Men havet står også som symbol på kaos og død. Og slik er det vi har opplevd vannet denne julen: Som en dødelig forbannelse.
Det opprørte havet brukes flere steder i Bibelen som et uttrykk for Herrens veldige makt. For eksempel sier profeten Jesaja: «Jeg er Herren din Gud som setter havet i opprør, så bølgene bruser.» Men Guds makt viser seg også ved at han har havet under kontroll – derfor er fortellingen om Jesus som stiller stormen, et tegn på hans guddommelighet.

Oddvar Moi har også skrive litt om dagen i dag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s