Jostein Børtnes om metaforisk tenking

Vi sier ofte at noe «bare er en metafor». Vi skiller ubevisst mellom egentlig, «bokstavelig» og uegentlig, metaforisk mening. Men vi må ikke tro at vi kan erstatte metaforisk språkbruk, og samtidig beholde meningen og erkjennelsen som ligger der. Som jeg forteller studentene mine: Når dikteren sier «havet smiler», da smiler havet. Vi kan ikke gjøre noe med det! Dette er noe av kjernen i metaforisk tenkning…

Ingen tror stjernene er lamper som henger ned fra himmelhvelvingen. Likevel taler 1. Mosebok om dette. Skal vi så slutte at vi ikke kan lese 1. Mosebok bokstavelig? Et problem med å lese dette som poesi er at man i Vesten etter opplysningstiden har vennet seg til å skille poesien fra den vitenskapelige erkjennelse. Dermed dør også den religiøse imaginasjonen, idet den ikke lenger har noen plass i teologien som vitenskap.

Kjelde:
Foredraget “Hvordan kan vi snakke om Gud i dag?” Arrangert av Bjørgvin Kirkeakademi, 28.11.2006. Sitert i Ole-Christian Bråten, “Kan vi si noe sant om Gud?” Vårt Land Nettutgaven, 04.12.2006. 26.04.2007.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s