Personomgrepet i kristologien

I kristologien seier vi at Kristus er ‘sant Gud og menneske,’ at han er ‘ein person med to naturar’ og at den menneskelege naturen hans er ‘ihopsett av fornuftig sjel og menneskeleg kjøt.’ Men vil ikkje dette implisere eit personsyn der personen, sjølv om den er knytt til både kropp og sjel, ikkje kan reduserast til desse?

Dersom personen er i sjela eller i sjel-kropp eininga, kvifor er ikkje Kristi menneskelege natur ein eigen person? Vil ikkje dette implisere at personen er noko ‘utanfor’ både sjel og kropp?

Advertisements

4 thoughts on “Personomgrepet i kristologien

 1. The English suffix -ology or -logy denotes a field of study or academic discipline, and -ologist describes a person who studies that field.

  Haha, kristologi…

  Du argumenterer her på helt feilt grunnlag. Ditt syn impliserer logisk nok et dualistisk kroppsbilde, selv om “sjel” er et håpløst begrep. Fornuftige synaptiske koblinger og menneskelig kjøtt passer nok bedre. Vårt andres syn impliserer intet annet enn nok en oppskrytt karismatiker…

 2. Eg har lest Nicolas sin post, men han bommer. Det er ikkje slik at Platinga argumenterer for trua på at “en designer har sørget for at vi – skapt i hans bilde – har sann kunnskap om verden (gjerne gjennom en slags evolusjon).”

  Nei, det er altså heller snakk om at den som trur på N&E har ein defeater for alt han trur på, fordi han ikkje har noko grunnlag for å tru på sin eigen fornuftsevne.

  Og dessutan er det heller ikkje dette argumentet eg viste til. Eg viste til Plantinga sitt argument imot materialisme, ikkje hans argument for kombinasjonen N&E.

  Høyrde du foredraget?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s