DNK vil kanskje fjerne oblatane i nattverden

Vårt Land melder at om to år “kan oblatene bli et sjeldent syn i Den norske kirke. Nemnda som jobber med nye liturgier, slår nemlig fast at brødet skal smake brød, slik at nattverden får et sterkere måltidspreg.” I presentasjonen står det:

Ved denne reformen anbefales det å gå bort fra å bruke oblater til nattverdsbrød, til å gå inn for en ordning der det bakes brød til nattverdsfeiringen. Vanlig gjæret brød gir ofte en sterkere opplevelse av at vi feirer et ekte måltid.

I sakspapira står det:

Det er viktig at tegnene på at det er et måltid er tydelige: Vi samles rundt et bord, måltidet gjøres i stand, ordentlig mat settes frem og vi spiser og drikker sammen.

Spørsmålet er, kva er viktigast; å halde fast på det vi har fått overlevert frå Kristus og apostlane, eller få ei ‘sterkare oppleving’? Den kristne tradisjonen tilseier at brødet skal vere usyrt. Eg veit at ortodokse bruker syrst brød, men dette er noko eg meiner at dei tar feil i. Vi ser det usyrte brødet klart i nattverdssymbolikken til Paulus, 1Kor 5:6b-8:

Veit de ikkje at litt surdeig gjennomsyrar deigen? Reins ut den gamle surdeigen så de kan vera ein ny deig: usyra, slik de verkeleg er. For vårt påskelam er slakta, Kristus. Så lat oss halda høgtid, ikkje med gammal surdeig, ikkje med ein surdeig av vondskap og synd, men med usyra brød av sanning og reinleik.

Advertisements

8 comments on “DNK vil kanskje fjerne oblatane i nattverden

 1. Trond says:

  Hva med å lage usyret brød som faktisk oppleves som mat, og ikke som små pappbiter? Dette er jo fullt mulig, og skulle ikke skape de helt store problemene…

 2. Det har eg ikkje noko spesielle problem med, så lenge det ikkje smular.

 3. Ove says:

  Jeg er enig med deg angående det å bruke usyret brød, med henvisning bl.a til 1.Kor 5.6-8. å bruke syret (gjæret) brød blir nokså historieløst og “ubibelsk”. Problemet med smuler er vel mer et “katolsk” problem….? jeg vil tro at det brødet i det siste måltidet på skjærtorsdag smulet og at noen dråper vin havnet på gulvet eller på bordet, uten at dette var noe problem…

 4. arnfinnharam says:

  med denne reformen risikerer DNK å misse siste rest av den trua på realpresensen som trass alt har vore ein del av den lutherske tradisjonen – både i læreskrifter og i liturgi. trist.

  dei ortodokse og orientalske kyrkjene blandar, som kjent, brødet i kalken og deler ut nattverden med ei skei.

 5. Elin Berglund says:

  Men er det egentlig korn i oblaten, ville en person jeg kjenner vite. Hun skrev til den katolske kirkes infokontor og spurte om de som var intolerant mot gluten kunne spise den? Det kunne de visst uten problem?

 6. arnfinnharam says:

  Sorry for sein kommentar pga reise; men den “katolske” oblaten skal vere/er laga av kveitemjøl. Dersom nokon ikkje toler den vesle glutonmengda det måtte innbere, kan ein motta berre frå kalken.

 7. viking says:

  Det finnes hostier for glutenalergikere. De innholder redusert gluten, men er etter det jeg vet godkjent av Kirken eftersom de er laget av hvetemel.

 8. Kva er grunnen til at det må vere laga av kveitemjøl?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s