Spare på vatnet?

I Vårt Land 6. mai var det eit lesarinnlegg frå Ingunn Harsvik Ødegaard, som er medlem i Ungdommens rettighetsorgan i Plan Norge (URO). Innlegget heitte “Spar på vannet,” og handla hovudsakleg om kor godt vi i Noreg har det, samanlikna med folk i utviklingsland. Det er nok heilt sant, men lukter litt av sosialisme. (Og med tanke på oljeverksemda vår, så er vel Noreg også eit utviklingsland.)

Eg er einig i at vi bør ta tak i dei problema Ødegaard set fokus på. Men løysinga hennar er ikkje akkurat det eg ser på som det beste. Ho skriv:

Har du ikke sparedusj, er det kanskje på tide å skaffe seg en? Sparedusjer bruker nye mindre vann enn en vanlig dusj, og det lønner seg både for deg, miljøet og menneskene i utviklingsland. Om du dusjer i en vanlig dusj i fem minutter, bruker du like mye vann som en gjennomsnittlig person i et utviklingsland bruker i løpet av en uke.

Korleis skal vårt dusjforbruk hjelpe folk i t.d. Sudan? Trur Ødegaard at dersom vi bruker mindre vatn her, så kjem det meir vatn i andre land? Dersom eg bruker femti liter mindre, så får folk i Sudan femti liter meir? Eg trur på å gjere noko med desse problema ved å hjelpe dei der dei bru, ikkje ved å gjere ingenting her — eller ved å gjere det verre for oss.

Som sagt oppfor, så er dette forslaget gjennomsyra av ein sosialistisk tankegang omkring likskap. For sosialistane handlar ikkje likskap om at alle skal ha det godt, men at alle skal ha det like fælt. Som Erna Solberg sa det (om sosialdemokratar, men det passar endå betre på reine sosialistar):

Hvis dere en gang skulle prøve å koke sosialdemokrater, så trenger dere ikke lokk på kjelen. Hvis en av dem prøver å krabbe ut, så vil de andre dra ham ned igjen med en gang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s