Maria Møy si opptaking i himmelen

(Det er kanskje litt seint på dagen, men pytt sann.)

“Då vart Guds tempel i himmelen opna, og kista som er teiknet på pakta Hans, vart synleg der inne. Og det kom lyn og drønn, torebrak og jordskjelv og store hagl. Det synte seg eit stort teikn på himmelen: ei kvinne sveipt i sola, med månen under føtene og med ein krans av tolv stjerner på hovudet.” (Op 11:19-12:1)

Kva les vi her? Jo, vi les om Guds paktskiste. Dette ville vore svært interessant for jødiske lesarar. For profeten Jeremia hadde gøymt den. “Stedet skal være ukjent inntil Gud samler sitt folk igjen og viser det nåde,” sa han. “Da skal Herren bringe alt dette for dagen, og Herrens herlighet skal komme til syne i skyen, slik den viste seg på Mose tid, og slik som den gang Salomo bad om at stedet måtte bli helliget på verdig vis.” (2Makk 2:7f) Og paktskista ser ut til å verta likna med ei kvinne. Kyrkjefedrane sa at denne kvinna var Maria — og også Kyrkja — og dei sa at Maria er Guds heilage paktskiste. Kva var det som gjorde den gamle paktskista heilag? Var det treet, gullet eller edelsteinane? Nei, det var Guds ord på steintavlene, mannaen som israelsfolket fekk i øydemarka og Arons stav, det store øvsteprestelege symbol. Alt dette vart fullenda i Kristus som er Guds Ord, som står over lova, som er det levande brødet og som er den store og evige øvstepresten. Og Maria er den som bar Han. Men kva kan vi lære av dette? Her trur eg at Arnfinn Haram seier det best:

Maria syner oss det som er alle kristnes kall og det høgste målet for mennesket: Å verte sameina med Gud, å verte tekne med kropp og sjel, med heile oss, inn i Guds nærleik, inn i den himmelske verda. Alt no har Gud “sett oss i himmelen med han”, med Kristus (Efes 2,6) og vårt liv “er løynt med Kristus i Gud” (Koloss 3,3).

Møya som føder Messias er ‘teiknet’ som Gud ville syne folket sitt (Jes 7, 14). Teiknet på heile sin frelsesplan. Maria er eit teikn; ho synleggjer kva Gud vil, korleis Gud skal takast i mot, kven Messias er, kven Sonen er. Kven du og eg er. Sjå deg sjølv i henne.

Ære vere Faderen og Sonen og Den Heilage Ande som var, er og vera skal, éin sann Gud frå æva til æva. Amen!

Advertisements

4 thoughts on “Maria Møy si opptaking i himmelen

 1. Da har jeg, uvitende som jeg er, noen spørsmål. Forhåpentligvis ærlige spørsmål.

  “Og paktskista ser ut til å verta likna med ei kvinne.”
  Hvor ser det ut som det?

  “Kyrkjefedrane sa at denne kvinna var Maria — og også Kyrkja — og dei sa at Maria er Guds heilage paktskiste.”
  Hvilke? Har du sitater?

  Så, siden det var hellige gjenstander i paktkisten, og Maria hadde Jesus inni seg, derfor er Maria paktkisten i Åpenbaringen? Ser ikke helt at det er så veldig solid argumentasjon. Men kanskje du har mer du skulle ha sagt? Kan være.

  Du siterer her, og det sies at “Maria syner oss det som er alle kristnes kall og det høgste målet for mennesket..”. Så, fordi vi en dag skal ha evig felleskap med Gud, og Maria fødte Jesus, så viser Maria oss dette på hvilken måte?
  Ikke direkte feil argumentasjon, men den virker så, la oss si… vag.

  Virker som om tolkningen av Jesaja 7,14 er heller mindre god også, siden det virker som om Jesus er fokuset. Jomfrufødselen er så klart et mirakel, og et av mange tegn, men hvordan kan vi trekke det til videre til at du skal “Sjå deg sjølv i henne.”?

  Så, la meg oppsummere hva jeg ser på som din argumentasjon her:

  1. Paktkisten ser ut til å bli liknet med en kvinne.
  2. Maria bar Jesus, Paktkisten bar de ti bud osv.
  3. Derfor er Maria et bilde på Paktkisten.
  4. Åpenbaringen snakker om paktkisten, for så å snakke om en kvinne.
  5. Denne kvinnen er derfor Maria
  6. Og, la meg driste til å annta, derfor ble Maria opptatt til himmelen? Hun kunne ikke kommet til himmelen som alle oss andre?

  Utrolig nok (delvis) ærlige og undrende spørsmål fra en uvitende lutheraner.

  Med kjærlighet, så klart.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s